а началось всё и исчисления народа
==============
1. §И восстал сатана на Израиля, и возбудил Давида сделать счисление Израильтян.
УПО: І повстав сатана на Ізраїля, і намовив Давида перелічити Ізраїля.
KJV: And Satan stood up against Israel, and provoked David to number Israel.
2. И сказал Давид Иоаву и начальствующим в народе: пойдите исчислите Израильтян, от Вирсавии до Дана, и представьте мне, чтоб я знал число их.
УПО: І сказав Давид до Йоава та до начальників народу: Ідіть, перелічіть Ізраїля від Беер-Шеви й аж до Дану, і донесіть мені, і я знатиму число їх!
KJV: And David said to Joab and to the rulers of the people, Go, number Israel from Beersheba even to Dan; and bring the number of them to me, that I may know it.
....
5. И подал Иоав Давиду список народной переписи, и было всех Израильтян тысяча тысяч, и сто тысяч мужей, обнажающих меч, и Иудеев -- четыреста семьдесят тысяч, обнажающих меч.
УПО: І дав Йоав Давидові число переліку народу. І було всього Ізраїля тисяча тисяч і сто тисяч чоловіка, що витягають меча, а Юди чотири сотні й сімдесят тисяч чоловіка, що витягають меча.
KJV: And Joab gave the sum of the number of the people unto David. And all they of Israel were a thousand thousand and an hundred thousand men that drew sword: and Judah was four hundred threescore and ten thousand men that drew sword.
6. А левитов и Вениаминян он не исчислял между ними, потому что царское слово противно было Иоаву.
УПО: А Левія та Веніямина він не перерахував серед них, бо царське слово було огидою для Йоава...
KJV: But Levi and Benjamin counted he not among them: for the king's word was abominable to Joab.
7. §И не угодно было в очах Божиих дело сие, и Он поразил Израиля.
УПО: І було зло в Божих очах на ту річ, і Він ударив Ізраїля!
KJV: And God was displeased with this thing; therefore he smote Israel.
...
18. §И Ангел Господень сказал Гаду, чтобы тот сказал Давиду: пусть Давид придет и поставит жертвенник Господу на гумне Орны Иевусеянина.
УПО: А Ангол Господній говорив до Ґада, сказати Давидові, щоб Давид пішов поставити жертівника для Господа на току євусеянина Орнана.
KJV: Then the angel of the LORD commanded Gad to say to David, that David should go up, and set up an altar unto the LORD in the threshingfloor of Ornan the Jebusite.